mckenzie torna Szeged

mckenzie torna

Ezt a mozgásformát gerincsérv, (discus hemina, protrusio, discopatia) becsípődés, isiász, lumbago esetben javasoljuk, mellyel akár a műtét is elkerülhető.

A McKenzie módszer a gerincprobléma speciális vizsgálati és kezelési rendszere, melyet világszerte alkalmaznak. Kidolgozója a nemrégiben elhunyt új-zélandi gyógytornász, Robin McKenzie.
Hazánkban a Magyarországi McKenzie Intézet által képzett diplomás gyógytornászok oktathatják.

A módszer egy aktív mozgásterápiára - gyógytornára - épülő rendszer, mely a páciens aktív közreműködésére épül. A személyre szabott mozdulatokkal a beteg önállóan képes befolyásolni állapotát, fájdalmát és problémái kimenetelét. A páciens tehát nem passzív elszenvedője e kezeléseknek, hanem aktív résztvevője.
A kezelés során "házi feladatokat" kap, melyeket otthonában kell végeznie, a gyógytornász által meghatározott ismétlés- és szériaszámmal. A kezelés fontos része a kiújuló fájdalmak megelőzése. E módszer alkalmazásával és az ergonómiai tanácsokkal gyakran a műtéti beavatkozás is elkerülhető. Az első alkalommal egy részletes mozgásszervi vizsgálattal kezdi a terapeuta, mely pontosan meghatározza a fájdalom okát és helyét.

Ezek után a páciens speciális mozdulatokat és testhelyzeteket ismételi, figyelve közben a fájdalomra gyakorolt hatást. Ennek alapján állítható össze a személyre szóló kezelési program.

A módszert csak azok a gyógytornászok és orvosok alkalmazhatják, akik a Nemzetközi vagy Magyarországi McKenzie Intézet által oktatott képzéseken részt vettek, és erről bizonyítvánnyal rendelkeznek.

 

A leggyakrabban feltett kérdések:  

 

1)      Milyen típusú gerincproblémákon tud segíteni a McKenzie módszert?

 

A könnyebb gerincsérvként, porckorongsérvként, lumbágóként, isiászként emlegetett problémáknál érhető el a legjobb eredmény. Más típusú gerincfájdalmaknál is érdemes a McKenzie féle vizsgálatot elvégezni, s ennek alapján dönthető el, hogy adott betegség kezelhető-e ezzel az eljárással.

 

2)      Mennyi idő alatt érhető el javulás?

A javulás első jeleit már egy-két alkalom után érezni lehet, teljes gyógyulás a probléma kiterjedtségétől függ.

3)      Lehet-e még segíteni, ha a derékfájdalom már a lábba is sugárzik?

 

Igen. Meg kell azonban bizonyosodni arról, hogy a sérv kiszakadt állapotban van-e, akkor megfontolandó a kezelés. (McKenzie terapeuta saját fiánál 2013. novemberében Prof. Dr. Barzó Pál idegsebész kiszakadt L5-ös sérvet állapított meg. 4 napot kapott a javulásra a 31 éves fiatalember. McKenzie mozgásterápiával és kineziológiai tapasz alkalmazásával a műtétet nem kellett elvégezni, 8 hónappal az eset után tökéletes fizikai állapotban sportol a gyógyult fiatalember. A McKenzie tornát minden nap végzi)

 

4)      Igaz, hogy csak akut derékfájás, nyakfájás, porckorongsérv esetén tud segíteni?

 

Nem. Gyakran előfordul, hogy már évek óta fennálló problémára találjuk meg a megoldást.

5)      Én már végeztem McKenzie gyakorlatokat és nem segített, miért?

Amennyiben a terápiát nem előzi meg alapos mozgásvizsgálat (45-60 perc), akkor nem lehet személyre szóló mozgásprogramot adni. Ezen túlmenően pedig az állapot változásának megfelelően a mozgásprogramon időről időre változtatni kellhet. Az aktuális probléma tehát csak az aktuális állapot pontos felmérése alapján kezelhető.

6)      Mennyi időt vesz igénybe a kezelés és az otthoni gyógytorna gyakorlatban?

 

Az első kezelés az állapotfelméréssel kb. 1 óra. A további kezelések időtartama kb. 45 perc. Az otthoni gyógytorna feladatai általában könnyen kivitelezhető, egyszerű, bárhol elvégezhető gyakorlatok, melyeket a nap folyamán kell többször ismételni gyakorlatonként 2-3 percig.

 

A köztudatban is egyre jobban terjed a McKenzie módszer, amelynek oka feltehetően az, hogy akik kipróbálták, pozitív tapasztalatokat szereztek a módszerrel kapcsolatban. A pontos elnevezése a McKenzie féle Mechanikai Diagnózis és Terápia (MDT), amiből kiderül, hogy valamilyen mozgással kapcsolatos – tehát nem gyulladásos vagy fertőzés miatt fellépő – probléma felderítéséről és kezeléséről van szó. Ha mozgás közben valahol húzódik, nyom, szúr, annak eredetét ezzel a módszerrel feltérképezhetjük és orvosolhatjuk. A McKenzie kurzust orvosok és gyógytornászok egyaránt elvégezhetik (előfeltétel az anatómia és élettan pontos ismerete) mégis 99%-ban gyógytornászok végzik.

Kérdése van a terápiával kapcsolatban?

Kérem tegye fel kérdését, megjegyzését az űrlap kitöltésével. A feltett kérdésre válaszolunk, ez általában 1-2 munkanapot vesz igénybe.
Ha megadja telefonszámát, visszahívjuk önt!